Hoe ontstaat artrose eigenlijk? 

By | 19/09/2020

Artrose komt in ons land relatief vaak voor. Nu zijn er veel mensen die niet precies weten wat het is en hoe het eigenlijk ontstaat. Het is dus handig om hier even wat dieper op in te gaan. Artrose wordt soms ook wel slijtage-artritis genoemd. Er is ook nog zoiets als crps posttraumatische dystrofie, dit is wat anders dan artrose. 

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis. Wanneer het gladde kussen tussen de botten (kraakbeen) breekt, kunnen de gewrichten pijnlijk en gezwollen worden. Dit kan ze moeilijk laten bewegen. Artrose kan elk gewricht aantasten, maar het komt het vaakst voor in handen, knieën, heupen, onderrug en nek. Artrose kan op elke leeftijd voorkomen, maar het begint meestal  bij mensen in de 50. Het heeft meer invloed op vrouwen dan op mannen. Deze ziekte begint geleidelijk en verergert in de loop van de tijd.  

Slijtage 

Er werd lang gedacht dat artrose werd veroorzaakt door de slijtage van de gewrichten in de loop van de tijd. Maar wetenschappers zien het nu als een ziekte van het gewricht. Het risico op het ontwikkelen van artrose is hoger ouder wordt. De symptomen hebben de neiging om zich in de loop van de tijd op te bouwen in plaats van plotseling te verschijnen. Mensen met artrose ervaren maar liefst 30 procent meer valpartijen en hebben een 20 procent groter risico van de feiten dan mensen zonder artrose.  Denk je dat jij last hebt van artrose dan is het geen verkeerd idee om even een onderzoek in te lassen met je huisarts voor wat meer informatie.